завърши работата по газопровода Северен поток-2 в изключителната икономическа зона

...
 завърши работата по газопровода Северен поток-2 в изключителната икономическа зона
Коментари Харесай

Участъкът на "Северен поток-2" в германски води е завършен

 завърши работата по газопровода " Северен поток-2 " в изключителната икономическа зона на Германия, оповестява РИА Новости.  

Руският транспортен съд за полагане на тръби " Фортуна " напусна строителната площадка  в Балтийско море, което значи, че всичко по участъкът от 2,6 км от плана в немските води е готово. По-рано този месец - на 5-ти декември, руският транспортен съд за полагане на тръби възобнови работата по тръбопровода, който ще придвижва естествена газ непосредствено от Русия към Западна Европа, заобикаляйки Украйна. Работата беше спряна за една година заради рисковете от американски наказания.

Тръбопроводът, който се чака да коства над 10 млрд.евро, ще направи Западна Европа по-зависима от съветския газ, а Вашингтон съобщи, че този план ще компрометира европейската енергийна сигурност, до момента в който Кремъл дефинира заканите за наказания от страна на Съединени американски щати като " нелоялна конкуренция ".

Само преди няколко дни Съединени американски щати притиснаха Европейски Съюз и Германия с искане за налагане на мораториум върху строителството на газопровода " Северен поток-2 ". Това се случи посредством публично изказване на американското посолство в Берлин, направено от изпълняващия отговорностите на дипломат в немската столица Робин Куинвил и оповестено във вестник " ". Според Кунвил, сходно решение ще е сигнал, че ЕС повече няма да се помирява и не толерира  " непрекъснатото злонамерено държание на Русия ".  " Този газопровод е освен стопански план, само че и политически инструмент на Кремъл за премахване на Украйна и делене на Европа “, обяви посланикът. 

Корабът " Фортуна " би трябвало да продължи строителството на тръбопровода в датски води през идващия месец.

Германия не възнамерява да отстъпи в разногласието със Съединени американски щати за " Северен поток 2 ", разгласи в същото време външният министър на Германия Хайко Маас, представен от БНР. Според него Берлин няма да промени политиката си във връзка с плана за газопровод, изграждан в партньорство с съветската държавна енергийна корпорация " Газпром ", без значение от идните визии на новата американска администрация по този въпрос.  " Не е нужно да ни се приказва за европейски суверенитет, в случай че под това се схваща да вършим всичко в бъдеще по този начин, както Вашингтон желае от нас ", съобщи Маас. Германският върховен посланик призна, че има и ще продължава да има различия сред Берлин и Съединени американски щати, само че добави, че е значимо, че " сме съгласни по централните стратегически и геополитически въпроси, че сме от една и съща страна на игралното поле ".
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР